Modafinil Werkingsmechanisme

Modafinil Werkingsmechanisme

1) Modafinil Verhoogt Serotonine

Modafinil verhoogt mild de hoeveelheid serotonine in bepaalde delen van de hersenen (frontale cortex, amygdala en dorsale raphe).

Modafinil heeft ook synergetische acties met SSRI’s (selectieve serotonine-heropnameremmers) ter versterking van de hoeveelheid serotonine aangetoond.

Ondanks veelbelovende dier en cel studies kon een menselijke studie (DB-RCT) dat gelijktijdig Modafinil en SSRI’s toediende bij mensen met depressieve stoornis (MDD) met vermoeidheid en slaperigheid, hun synergetische acties voor de behandeling van depressie niet aantonen.

2) Modafinil Verhoogt Noradrenaline

Modafinil is werkzaam op de noradrenaline transporteur (NET), wat leidt tot een toename van noradrenaline in de hersenen (hypothalamus en prefrontale cortex).

Echter, zelfs wanneer de receptoren voor noradrenaline werden geblokkeerd, werden de stimulerende eigenschappen van Modafinil niet verminderd, omdat Modafinil nog steeds in staat was om waakzaamheid te bevorderen [R].

3) Modafinil Verhoogt Dopamine

Modafinil heeft weliswaar een lage werkzaamheid, maar blokkeert de dopamine transporteur (DAT), wat de dopamine verhoogt.Hoewel dit hetzelfde mechanisme is bij cocaïne, zijn de activiteiten van Modafinil op de transporteur uniek en aanzienlijk meer kalmerend.

Interessant is dat de “atypische” eigenschappen van Modafinil bij het remmen van DAT verantwoordelijk kunnen zijn voor het lage misbruikpotentieel.In feite, wegens deze eigenschappen, wordt Modafinil onderzocht als middel voor het behandelen van ontwenningsverschijnselen bij dopamine-werkende substanties (zoals cocaïne).

In dierproeven activeerde Modafinil de dopamine D2 receptor gedeeltelijk en stimuleerde het de waakzaamheid door dopamine in de hersenen (nucleus accumbens) aanzienlijk te verhogen.

Modafinils werking op de dopamine receptor kan verantwoordelijk zijn voor zijn effecten op motivatie, vertrouwen en taak genot.

4) Modafinil Verhoogt De Afgifte Van Histamine Door Orexine

 

Modafinil verhoogt histamine afgifte door in te werken op Orexine-vrij makende neuronen, zoals vermeld in meerdere dierproeven.

Orexine is een neurotransmitter die de opwinding en waakzaamheid verhoogt.Het effect van Modafinil op Orexine kan bijdragen tot de stimulerende werking ervan.

Histamine is ook betrokken bij de mechanismen van de slaap-waak cyclus.De effecten van Modafinil op de histamine niveaus zouden kunnen bijdragen aan de waakzaamheid-bevorderende eigenschappen .

5) Modafinil Verhoogt Glutamaat En Verlaagt GABA

Modafinil verhoogt glutamaat (prikkelend) en verlaagt GABA (remmend) in verschillende gebieden van de hersenen. Sommige van deze studies lieten tegenstrijdige resultaten en gebied-specifieke effecten zien; waardoor het exacte mechanisme nog niet definitief is.

Van de redactie van Modafinil-kopen.nl

No Comments

Post A Comment

Heeft u vragen? Neem dan contact op!